Els alumnes de quart hem treballat la metamorfosi de la granota. Llegiu i apreneu!
Metamorfosi de la granota
El mascle granota i la femella s’aparellen. La femella pon ous i el mascle deixa anar el semen als ous. Els ous són una boleta negra petita envoltada d’una capa protectora transparent una mica marronosa.
Al cap d’uns dies, els capgrossos obren l’ou i surten. Els capgrossos es mengen els ous perquè tenen proteïna que els ajuda a créixer. Després, els capgrossos necessiten menjar molt per poder créixer més i fer la metamorfosi. Es mengen les algues petites, animals morts, tot el que es pugui menjar perquè és matèria orgànica. Són com els “netejafondos” de les peixeres.
Després d’uns dies més, als capgrossos els hi creixen les potes del darrere i, al cap d’una setmana aproximadament, els hi surten les del davant. La cua se’ls va encongint. Deixen de menjar-se les algues i la matèria orgànica que troben dins de l’aigua i comencen a menjar insectes. Tenen una llengua molt llarga que els hi serveix per caçar-los.
Quan ja han passat la metamorfosi, els capgrossos es fan granotes. Llavors, ja no respiren tant amb la pell sinó que, com nosaltres, agafen l’oxigen de l’aire amb els pulmons. Això vol dir que ja no estan sempre nedant dins de l’aigua, també poden sortir i viure a la terra.